Linux Mint Debian Edition har kommit ut.

På självaste julaftonen passade Clem på att releasa Linux Mint Debian Edition eller LMDE som man oftast säger.

LMDE skiljer sig från alla andra Mint-utgåvor på så sätt att den INTE grundar sig på Ubuntu. LMDE bygger direkt på Debian.  De andra Mint-distarna bygger ju på Ubuntu som i sin tur bygger på Debian.

Vad är skillnaden?  Debian har gott rykte när det gäller stabilitet och tillförlitlighet.  En del av dessa egenskaper går förlorade när Ubuntu lägger till oprövad teknologi och inte hinner testa klart för att hålla sitt release-datum, var sjätte månad.

I och med att LMDE bygger direkt på Debian får man bättre kontroll på stabiliteten och kvaliteten.  LMDE är en ren Debian-dist, fast med Linux Mints användarvänliga gränssnitt och verktyg.

Den är enkel att använda, men har en något högre kunskaps-tröskel än vanliga LM Gnome Edition för att administreras. Det roliga är att LMDE har betydligt snabbare respons.

En annan utmärkande skillnad är att LMDE är en s.k. rullande dist, d.v.s det kommer INTE en ny utgåva var sjätte månad. Istället sker uppdateringarna succesivt.  Sköter du uppdateringarna så har du alltid den senaste utgåvan!

LMDE har Gnome-miljö och liknar LM 10 Gnome i stor utsträckning.

Uppstarten ser annorlunda ut eftersom man inte använder sig av uppstartsprogrammet Plymouth som anses alltför otillförlitligt.  Under start rullar alltså diverse text över rutan istället.  Dessutom används inte samma Grub-version som i Ubuntu, eftersom denna var behäftad med vissa problem. LMDE har tagit sin Grub (boot-hanterare) från Debian istället.

LMDE finns för både 32- och 64-bitarsprocessorer.

Läs mer här: https://blog.linuxmint.com/?p=1604

Nu har det under veckan varit problem med 32-bitarsversionen. Vissa konfigurationer ger tydligen svart skärm. Om du fått detta bör du ladda ner på nytt, nu när version 201101 släppts.

För info om problemet som varit och var den nya versionen kan hämtas ner,  se: https://blog.linuxmint.com/?p=1614

Själv kör jag 32-bitars LMDE utan några som helst problem på min Acer Aspire One D250.

/tux-sven