Vad är Linux Mint?

Syftet med Linux Mint

Linux Mints syfte är att producera en elegant, modern och komfortabel GNU/Linux ”desktop”-distribution.

FAQ

Lämpar sig Linux Mint för företag?
Ja. Linux Mint erbjuder betald kommersiell support till företag och privatpersoner. Fri support kan fås från vårt forum och vår IRC-kanal. Huvudsyftet med Linux Mint är att vara innovativ och hela tiden ta fram de bästa ”desktop”-lösningarna till sina användare. Därför släpps nya versioner ofta (två gånger per år).  Några av dem, för närvarande version 19 och senare, har långtids Supportgaranti (en garanti att vårt support-center kommer att ge support på dessa versioner under fem år).
Lämpar sig Linux Mint för privatpersoner?
Ja, absolut. Vi tror att Linux är det bästa operativsystemet på marknaden. Det finns mer än 300 aktiva Linuxdistributioner och vi arbetar hårt på att bli det bästa alternativet för ditt skrivbord. Det är hård konkurrens för det finns andra bra operativsystem och distributioner för skrivbordet. Vi tror på kvaliteten på vår ”desktop” och har många bra idéer. Om du kör en 5 år gammal dator med ett ”icke fritt” operativsystem kommer du garanterat att bli imponerad. Vi vill gärna höra om dina erfarenheter och om du har förslag så tala om vad du tycker.
Innehåller Linux Mint ofria drivrutiner?
Det gör Mint inte. Om det stämde skulle det inte vara rättsligt korrekt (eftersom det skulle bryta mot GPL) eller etiskt fel (om en användare lyckades länka den ofria drivrutinen till kärnan med hjälp av något ”fult trick”).
Hur är det med ofri mjukvara?
Vi tror på ”open source” och släpper allt vi gör med motsvarade källkod. Vi är skyldiga fri mjukvara och GPL mycket men vi är också skyldiga alla utvecklare som bidrog med idéer och verktyg som har gjort mjukvara bättre och bättre genom åren. Några av dem släppte också källkoden och gav oss på så vis mer frihet och flexibilitet. Andra släppte sin mjukvara med ”ofria” licenser och även om inte detta gav oss den frihet vi skulle vilja ha så bidrog det till att göra mjukvaran bättre. Vi gillar mjukvara i allmänhet, fri mjukvara mera, men vi tror inte på att bojkotta ofri mjukvara.

21 reaktioner på ”Vad är Linux Mint?”

 1. Jag har kört Ubuntu i 2år nu, men börjar tröttna på brunt…
  Har provat några olika ditros men kommer alltid fram till att Ubuntu är mest användarvänligt. Men det är brunt…
  Har ni några bra argument för att jag skall våga byta, provade en äldre version för ett tag sedan tror det var Mint 5 eller 6. Men jag blev inte speciellt imponerad, har ni några bra argument för att jag skall prova 8:an?

 2. Magnus: Varför inte bara prova på en CDRW eller med UNetBootin på ett USB-minne?

  Jag började med Ubuntu 6.10 och uppgraderade allt eftersom. En dag bestämde jag mig för att pröva något ”nytt” och den disten fungerade tyvärr inte till min dator. När jag installerade Ubuntu på nytt insåg jag att jag lagt ner en hel del jobb på att få systemet som jag ville. Då provade jag Mint (kommer inte ihåg vilken version) och så var 50 % av mitt arbete klart från installation. Jag gillar helt klart Mint.. för mig fungerar det fint.

 3. Mina argument..som är en andvändare av Linux Mint 8..Snabb-okomplicerad-snygg-har allt inom räckhåll-nästan allt jag behöver i windows prog..funkar i Wine,annars finns mycket redan i Linux:en..Handknappa kommando..har jag inte ens behövt göra,klarat mej utan. Allt är så skönt med en linux Mint,när tom min sambo fixar en Linux körning..(dålig datakunskap) Bra betyg på Både Sambo och Linux Mint ..haha! 😉 Rekommenderar skarpt Linux Mint 8..snart 9 för mej

 4. Kommer Mint att behålla Gnome 2 under en längre tid, eller används gnome 3 redan?

 5. LinuxMint ~ Vs ~ Ubuntu? Hur är det med drivrutiner, är det samma sak?

 6. Jag bytte ut Windows XP till Linux Mint 12 i två datorer dels en eeePC 1000H som funkar klockrent med 32 bitars versionen. Jag fick låna en extern usb ansluten dvdbrännare då funkade det bra. När jag försökte köra in från ett bootningsbart USB så funkade det inte alls. Sen den andra burken är en dubbelkärning AMD stationär burk så gick det också på ett kick att lägga in 64-bitars versionen. Snabbt och alla drivrutiner bara funkade som de skulle men jag fick finjustera bildskärmens inställningar. Med LinuxMint 12 finns abslolut ingen anledning att köra Windows längre även för nybörjare i linuxvärlden.

 7. Hejsan, jag studerar data på folkhögskola med linux ubuntu server.
  Dock har jag ALDRIG haft mint i min egna dator, varit trogen windows bara pga en enda anledning. spelen funkar fel fritt där. Hur är det då med MINT? funkar tex League Of Legends och Skyrim i MINT?
  Vore ju bra skönt att slippa sega windows som bara drar massa på processorn va?

  //Adam

 8. Jodå, den är i drift. Du kan maila mig på admin at linuxmint.se.

 9. Var kan jag köpa en dator med Linux Mint förinstallerat? Jag vill inte köpa M$ !!!

  matstage

 10. För några år sedan köpte jag en ASUS K53U med Windows 7 och jag märkte att datorn var seg. Den var det som helt ny… jag har grejet med windows och datorer genom åren så jag testade att stänga av tjänster, program osv. Jag fokuserade på prestanda och grafiken blev inte så bra. Trots detta så var datorn superlångsam. Den var så dålig så ingen i hushållet kunde använda datorn (jag ångrar köpte). Jag sökte på datorn på nätet och märkte att flera har samma upplevelse. Konstigt att ASUS säljer sådana datorer.
  Jag testade att installera Ubuntu 14.04.3. Datorn gick bättre. Nu gick det fortare att surfa, men när jag hade på musikfilmer på Youtube och grejade med annat samtidigt så hackade musiken.
  Sedan testade jag Linux Mint 17.3. Nu gick allt ännu fortare. Youtube hackade inget när jag spelade Youtubefilm och gjorde annat samtidigt. Jag är förvånad. Kan detta vara sant? Det är samma hårdvara.
  Jag kanske skall testa installera Linux Mint på min riktiga dator någon gång.

 11. Tjena!
  ALDRIG MER MINT FÖR MIN DEL.

  FÖR MIG HAR DET BARA KRÅNGLAT.

  DET FÅR BLI BRUNT FÖR MIG FÖRLÅT JAG MENADE UBUNTU.

  HA DET.

 12. Tråkigt att du inte blev nöjd. Om du hade blivit medlem i vårt forum och ställt frågor där så kunde vi kanske ha löst problemen.

  Alla får prova Mint helt gratis och utan några som helst förpliktelser. Lycka till med Ubuntu!

 13. Har till slut provat Linux varit intresserad länge men inte tagit mig i kragen. Tröttnade till slut med windows vista på en bärbar Compaq Pressario CQ60. Provade först med Ubuntus senaste verision men det var ett krångel utan dess like att hitta 32 bitars varianten. Fick det att fungera hjälpligt men den löste inte att ha vista och Ubuntu samtidigt. Gav upp och provade med Linux Mint 18 Sarah, lättare att hitta vad jag behövde och mycket bättre vägledning på hur man kontrollerar ISO image(för mig okänt innan). Har kört detta nu i 4 veckor är mycket nöjd, mer prestanda ur den gamla datorn. Men saknar hur man kan få till Netflix och Viaplay försökt hitta lösningar men inte lyckats.

  Tack för en bra produkt.

 14. Har själv inte provat Netflix eller Viaplay men enligt uppgift så skall även det kunna fungera om man kör Google Chrome i Mint.
  Eventuellt kan andra användare ge ett bättre svar i vårt forum, https://linuxmint.se/forum/

 15. Hej
  Jag vill installera Linux Mint i HP Pavilion med Windows 10 men samtidigt bli kvitt Windows 10. Det lär krävas ändringar i BIOS/UEFI för att kunna installera Linux MInt i från USB,
  Hur gör jag ?

 16. Har ingen dator med Windows för att prova, men hittade det här på nätet:

  Komma åt (U)EFI utan att logga in (Windows 10)

  * Starta datorn.
  * Klicka så att inloggningsskärmen visas.
  * Klicka på ”Stäng av”-knappen längst nere till höger, håll ner Shift och klicka på Starta om.
  * Klicka på Felsök, Avancerade alternativ, UEFI-inställningar, Starta om.
  * Datorn startas om i EFI-läge.
  * Här kan man sedan välja t.ex.
  Boot, USB Boot, Enabled eller Disabled.
  eller
  Boot, Boot Mode, UEFI eller Legacy Support.
  eller
  Security, Secure Boot, Enabled eller Disabled.

  På sidan https://linuxmint.se/instruktioner/ finns instruktioner och exempel på hur man kan installera. Om du vill ersätta Windows så skall det räcka att välja ”Radera disken och installera Linux Mint” på sidan Installationstyp. Tänk bara på att först säkerhetskopiera dina dokument och annat som du vill spara.

 17. Mint är Det bästa OS på marknaden idag. Övergång gick på bara några dagar, efter att jag har använt Windows i 25 år. Oerhört tacksam till er alla som har gett oss Linux mint

 18. Nöjda användare är den bästa reklamen. Jag har skickat din kommentar vidare till utvecklingsgruppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Linux Mint Sweden