Skaffa Mint

Det finns två olika sätt att skaffa Linux Mint:
1 Ladda ner
Här kan du ladda ner aktuella versioner av Linux Mint:
https://www.linuxmint.com/download.php

2 Beställ en DVD
med den senaste stabila distributionen från OSDisc.com.


22 reaktioner på ”Skaffa Mint”

 1. Hej!

  Om jag vill ha in Linux på min netbook, hur gör jag då? Kör mint på den stationära datorn och det fungerade bra. Tyvärr saknar jag ju en dvd-rom på netbooken.

 2. När jag kör ungefär en timme och kollar på t.e.x videor eller spel så blir min dator överhettad. Jag har en Compaq Presario CQ62. Vet ni vad man kan gör åt det?
  Tacksam för svar!

 3. Sent svar 😉 Testat att blåsa ur den men tryckluft på burk? Kanske är dammig inuti.

 4. Kan mint vara nåt för nybörjare som vill se hur andra OS funkar?
  Går det att installera på en burk med Window7/64? utan att sabba den?

 5. Mint 15 är det mest windowslika opsystemet och funkar finfint för mig.
  Har du bara en stor hårddisk kan installationen dela av denna till en Windowshalva och en Linuxhalva. Ta till rejäl storlek för windows, som ju växer allteftersom.
  Installationen är automatiskt och för min del funkade allt. Trådlöst nätverk, ljud, bild, mus, mm. Enda klyddet är om du MÅSTE använda office eller windows mediaplayer, som inte går. inte ens med programmet Wine.. För min del cpufläkten, som går för fullt alltid. Detta skall fixas med separat fläktkontroll från programbanken. Som sagt, KÖR!

 6. Följ rådet att skaffa Mint som Carl-Uno säger. Jag var en inbiten Windows användare som provade på Linux i omgångar, Ubuntu i olika versioner, Mint osv. Men det var svårt att finna sig tillrätta, saknade alla de ”fina” programmen i Windows.

  Till Adam med sin Presario kan jag säga att jag hade en sådan burg innan och den gick alltid varm med Windows och Linux i dual installeringen. Jag provade ett flertal gånger men det var ingen höjdare i min laptop, varför vet jag inte. Hur som helst så skaffade jag en begagnad HP dv7 Pavilion. Det går att sätta i 2 st hårddiskar i den och det gjorde jag. Installerade Windows på den ena och Linux Mint på den andra HD:n. För att få helt oavhängiga system ifall ett skulle fallera så installerade jag Windows på den primära disken. Sedan tog jag ut Windowsdisken och satte in den nya (som jag skulle ha Linux på) i position för den primära HD:n. Istallerade Linux Mint på hela den disken. Tillbaka med Windowsdisken i primärpositionen och Linuxdisken sattes in där den sekundära disken skall sitta. Startade upp som vanligt. Windows märker ju inte av vad som finns på den sekundära disken så det blir full boot in till Windows. Här installerar man windows programmet EasyBCD från Neosmart och följer instruktionerna för Windows dual boot. Med detta blandar man inte in Linux Grub loader överhuvudtaget, eftersom Linux installerades utan att känna av Windows. Med denna installationen har man två helt oavhängiga/oberoende operativsystem om ett av dem skulle lägga av.

  Nu efter ett år med Linux kan jag bara inte tänka mig att gå tillbaka till Windows. Min Windowsdisk använder jag inte alls numera. Tyvärr har jag ett program som till varje pris måste ha Windows (ett bokföringsprogram som i mitt tycke är det bästa) men där har jag löst det på ett annafiffigt vis. Många pratar om insticksprogrammet Wine i Linux, men det funkar inte alls som att köra ett rent Windows operativsystem. Jag installerade Oracle VM Virtual Box. Det var synnerligen enkelt och nästan automatiskt att installera. I ”boxen” installerade jag Windows 7 Home Premium som jag hade liggande och det fungerar exakt som om man skulle vara i vilket Windowssystem som helst. Man har tillgång till alla externa hårddiskar men även disken man kör Linux på.

  Med detta vill jag bara tala om att även den mest inbitne Windows användaren kan bli lyriskt hänförd av Linux Mint. Det är betydligt snabbare än Windows. Linux kräver mindre processorarbete, det är sällan fläkten går igång i min burk då jag kör Linux, men är ofta igång under Windowskörning. Alla program som du haft i Windows kan du hitta liknande eller bättre för Linux. Till att börja med så ligger de flesta vanliga program installerade och färdiga efter Linux installationen.

  Jag skall erkänna att det i början var lite jobbigt att hitta alla specialprogram jag ville ha, men finns de inte i Linux biblioteket för nedladdning så hittar man efter lite letande på nätet precis vad man vill ha. Vissa program man laddar ner från nätet måste man köra i terminalen, men det finns så många hjälpsidor för hur man gör det också och därför inga problem för att välja Linux.

  Men en gång biten av Linux och man går aldrig tillbaka till Windows som man inte har 100%-ig koll på vad det operativsystem håller på med ibland. Linux installerar inget utan att du själv godkänt detta genom din personliga kod.

  Byt idag, byt upp dig till Linux Mint!!!!

 7. Hej
  Har varit på https://www.linuxmint.com hemsida for nybörjare. Måste säga att det var inte upplyftande, kommentarerna fick en att tänka att det var nog enklast med win 10,8,7. Men jag minns för många år sedan att jag hade 7.04 Ubuntu på disk och det gick jättebra. Men programutbudet var för litet då, många år sedan.
  Idag finns det mer program förstår jag och hoppas det gäller linuxmint Rafaela Cinnamon som jag skall installera. Jag har en ny Toshiba med för installerad win8 och UEFI som inte jag vet hur jag skall få bort o om det är så bra att ta bort egentligen (? läst olika på linuxmintsidor). Har försökt efter at tagit bort secure mode installera Ubuntu men icke att win8 släpper taget. En gång fick jag upp dualboot, men sedan dess får jag bara upp BIOSinställningar när jag trycker på F12. Vet alltså inte hur jag skall få upp dual boot. Första gången felmeddelande att bootldr för ubuntu saknades . SÅ jag tar ett lättare byta, en annan laptop som håller på att lagas,från Toshiba en dual core med Hasta la vista installerat. Väntar på dvdskiva från linuxmint, för det bara blir kattskit när jag skall göra livedvd, win10 tog musten ur mig. Kolossalt attackerad av virus, fick pc shanghajad ovanpå det , ominstallerade clean win10, blev värre med attacker och shanghajaren var kvar, så jag blåste hdd med 2,30 tim radering och nu är det ganska lugnt med inlagda win8 förutom alla uppdateringar . Ser fram emot cinnamon, skulle kanske ha valt Mate men visste för lite när jag valde dvd. Gör inget får jag bara igång Linuxmint är jag nöjd, den senaste jag la in på en Acer laptop var Lisa 12. Mycket bra men för lite program.

 8. I vårt forum, https://linuxmint.se/forum, kan du hitta tips om hur man installerar Mint i datorer med UEFI. Där kan du också ställa frågor om vilka program du skall välja för olika uppgifter.

 9. Kör Linux mint på min bärbara men skulle vilja göra om min Android platta (TF700T) till en netbook innehållandes mint. Någon här på forumet som har en bra koll på hur jag ska gå till väga?

 10. Kan ju bara svara för mig själv och jag har tyvärr ingen erfarenhet av detta. Hittade en del beskrivningar för Ubuntu men de var rätt så gamla och allt annat än lätta att förstå.

  Innan du gör några experiment så måste du naturligtvis säkerhetskopiera plattans innehåll genom att göra en avbild så att allt kan återställas om någonting skulle gå fel. Jag antar att du sedan skriver en avbild med Mint till plattan. Eventuellt måste du själv korskompilera en kärna med tillhörande program i din bärbara så att du får fram en avbild som kan köras av den processor som sitter i plattan.

 11. Hej!
  Tänker skaffa en linux mint

  Men vilka av de ?

  Cinnamon (64-bit)
  KDE (64-bit)
  MATE (64-bit)
  Xfce (64-bit)

  Passar bäst för linux nybörjare??

 12. Hej!
  Jag tycker att det helt och hållet är en smaksak. Skriv respektive ISO-fil till ett USB-minne så kan du provköra i demoläge utan att behöva installera någonting (Läs först i vår användarguide hur du återställer minnet efter användning). Genom att provköra ser du vilken utgåva som passar bäst just för dig. KDE-utgåvan kan du hoppa över eftersom den inte utvecklas längre. Bli gärna medlem i vårt forum så kan du lätt ställa frågor om du behöver hjälp. Lycka till med Linux Mint!

 13. Hej
  Försöker installera Linux mint på min Asus laptop X71SL. Installationen (från DVD) drar igång men stannar upp efter 10-15 sekunder och skärmen blir svart med en liten blinkande promt högst upp.
  Går det att komma vidare?

 14. Hej Lasse!
  Hittade uppgifter på nätet om att man kan behöva ändra en inställning i BIOS:
  Security > I/O Interface security>Option New card interface>Locked (istället för Unlocked)

  Bli gärna medlem i vårt forum så kan andra medlemmar också svara om du behöver mer hjälp.

 15. Ditt råd fungerar fint. Nu funkar installationen.
  Mvh Lasse S

 16. De som har svårt att registrera sig i forumet bör försöka igen. Jag godkänner manuellt, oftast inom ett dygn, och sannolikheten att bli bortsorterad minskar kraftigt om man anger användarnamn och mailadress som inte ser ut som om de kommer från en rysk spamrobot.

 17. Hej!

  Har en gammal stationär dator med XP som operativ, är det möjligt att installera linux mint istället, frågan är ju om den har tillräckligt med kraft i sig, den är ca 10 år gammal?

 18. Hej Ola!
  Det brukar kunna gå bra även om datorn är 10 år gammal, förutsatt att den har ett någorlunda stort arbetsminne. Du kan enkelt prova genom att skriva ISO-filen med Mint till ett USB-minne eller en DVD. Läs instruktionerna på https://linuxmint.se/instruktioner/ för att se hur du kan göra. Bli också medlem i vårt forum så kan vi hjälpa dig vidare.

 19. Tack Jan-Olof!

  Har reggat mig på forumet men inte blivit aktiverad än, hur lång tid tar det ungefär?

 20. Det beror på hur mycket Carl-Uno, som sköter detta, har att göra. Han brukar kunna aktivera medlemskapet inom ett dygn. Om det skulle dröja så kan du försöka igen.

 21. Välkommen Ola! Det brukar ta mellan en kvart och fjorton dagar att bli aktiverad 🙂
  Vanligen inom ett dygn men nu har det varit lite stressigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Linux Mint Sweden