Om linuxmint.se

Carl-Uno Olsson

LinuxMint.se startades av Carl-Uno Olsson för att informera om Linux Mint på svenska. Linux Mint Sweden har numera status som ”official local community” och Carl-Uno är ”Community Leader”.

Alla är välkomna att bidra på olika sätt. Exempel på vad som behöver göras finns på sidan ”Engagera dig”. De som deltar i arbetet kommer att listas på denna sida och får en egen mailadress (forward) dittnamn @linuxmint.se.

Kakor (cookies) används på webbsidan och i forumet för att förbättra funktionaliteten. De används inte för att kartlägga användare.

17 reaktioner på ”Om linuxmint.se”

  1. Hur pass viruskänsligt är linux mint?
    Det är viktigt med säkerheten.

    Finns det anti virus applikationer att ladda hem?

  2. Otroligt trött på alla uppdateringar från Windows 10 som bra ställer till problem. Kan jag installera LinuxMint och installera av Windows 10 ?

  3. Ja, du kan ersätta Windows 10 med Linux Mint. En bra början är att gå igenom vilka program du använder. Kontrollera sedan om samma program, eller någonting motsvarande, finns i Mint. Bli medlem i vårt forum, https://linuxmint.se/forum, så att du kan ställa frågor om det är någonting du behöver hjälp med. Om du mot förmodan skulle ångra dig så kan du alltid installera Windows igen eftersom Microsoft registrerade din dator vid installationen av Windows 10.

  4. Hej Jan – Olof
    Tack för dina svar.
    Det verkar bra men jag är tveksam då jag riskerar att inte kunna ha kvar MusicBee,
    Mvh

  5. Ja, senaste versionen av MusicBee (3.3) kräver tydligen .NET 4.6.1 eller senare. Det går väl att installera men tar stor plats. Själv använder jag ibland Clementine, https://www.clementine-player.org, som finns både för Windows, Mac och Linux.

  6. Hej
    Har installerat Linux Min Chinnamo 19,3 .
    Och samtidigt blivit av med Windows 10 från datorn.
    Installationen gick bra efter att jag inaktiverat Secure Boot i Windows 10. Först ångrade jag mig bittert men efter ett ha gjort ett antal inställningar och Linux har anpassat sig till daorn så är jag mycket nöjd. Bara ett problem som verkar svårt att lösa, skrivarens scanner funktion fungerar inte och inga av de program som finns tillgängliga har den rätta drivrutinen. Har försökt med olika kod Terminalen men det verkar omöjligt.

  7. Linux MInt cinnamo 19.3
    Lite besviken därför att ett fåtal all fucktionsskrivare fungerar fullt ut i Linux och nu är jag tvungen köpa en HP trots att jah gillade min Epson mycket bra, den fungerar inte i Linux och det finns ingen information på er sida om att många skrivare inte fungerar i Linux . Dessutom så är informationen om vilka av alla dessa program som finns som verkligen behövs, mycket av det som förinstalleras verkar onödigt.

  8. Epson brukar ha väldigt bra stöd i Linux. Du behöver kanske hämta en drivrutin för just din skrivare. Har du tittat på vad jag skrev om min skanner i forumet? https://linuxmint.se/forum/viewtopic.php?f=16&t=213

    Flera tillverkare, t.ex. Epson, har numera så kallade ”allt i ett”-paket för sina drivrutiner, vilket förenklar installationen.

  9. Hej Jan Olof
    Tack för dina svar. Epson har ingen drivrutin för scanern i just min skrivare. Men jag har ordnat med en HP-skrivare.
    En annan sak jag undrar över, det finns ju ett stort utbud av program att ladda ner i Linux, men finns det något program som man kan kontrollera surfmängden med ?
    Mvh
    Tommy

  10. Själv använder jag den tjänst som min internetleverantör har på sin hemsida. Den fungerar oberoende av vilket operativsystem man använder. Brukar kolla varje kväll, faktiskt.

  11. Hej Jan-Olof
    Det är svårt att få igång skrivarna i Linux Mint inte heller HP:s som de lovade skulle fungera går att starta. Inga problem med anslutningen skrivaren hittar netverket och netverket datorn men det går inte att få igång utskrifterna och de drivrutiner som HP tillhandahåller saknar alla någon fil. Jag är mycket nöjd med Linux Mint förövrigt men jag saknar de enkla installationerna av skrivare som finns i Windows.

  12. Genom att välja Administration, Skrivare i menyn borde det gå att lägga in de uppgifter som behövs. Fråga gärna i forumet – kanske någon annan har samma typ av skrivare. Själv har jag en Brother. Den har skrivit ut tusentals sidor vid det här laget.

    Enkelt eller inte. Vid något tillfället skulle jag hjälpa en dam med hennes skrivare. Windows visade alla texter som hade med skrivaren att göra på tjeckiska (tror jag att det var).

  13. Hej
    Jan – Olof
    Jag har ett nödvändigt behov av att scaning funktionen i skrivaren fungerar och jag har inte hittat något program i programhanteraren som klarar det och dessutom så har tillverkarna av skrivare väldigt begränsat med drivrutiner för Linux.

  14. Exakt vilka skrivare är det du har? Både Epson och HP har ju många olika modeller.

  15. Hej Jan – Olof
    Jag har äntligen fått allt att fungera.
    Att det varit så krångligt beror på HP:s dåliga information de ger enormt med information om skrivare konfigurering i Windows och Ios men väldigt dålig och rörig information för Linux.
    Nu när allt är ok börjar jag se fördelarna med Linux gentemot Windows.

  16. Skönt att det ordnade sig. Då fick du också en del nya kunskaper ”på köpet”. Lycka till med Linux Mint!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Linux Mint Sweden