
Jag skriver här en liten guide för den absoluta nybörjaren att sätta upp Linux Mint 18.3 Xfce att fungera ihop med flertalet olika MS-Windows versioner.. allt från gamla retro OS från mitten av 90talet 3.11 fram till Win7. (då win8 och 10 inte skiljer sig i sin nätverksteknik nämnvärt, så borde det även fungera till dem. Jag har bojkottat Win sedan 8 släpptes när de började förtjäna ryktet Winskrot så jag har inte testat mot dem)
Poängteras bör att jag började med linux för typ ett år sedan, men jag har bara använt det halv-aktivt i max 6månader för att försöka lära mig Linux.. så jag är definitivt en nybörjare fortfarande.. så jag kan ha missat om det finns ännu enklare genvägar än denna.

Mitt största problem var nätverket.. jag har flera arbetsdatorer, retrodatorer och en server, så jag behövde få nätverket att fungera(allt Microsoft baserat).. Det var inte lätt att hitta en nybörjarguide som var supersimpel för win-dummies som blivit bortskämda. Jag är matad med microsoft sedan slutet av 80talet, så alla kommandon var fel.. alla tankar var fel.. alla sätt var fel, fel och feeeel.*pust och stön*



Jag har fick hjälp av flera här inne på detta forumet samt på forums.linuxmint.com för att få igång mitt nätverk.. Jag tackar er alla och niger fint, ni vet alla vilka ni är och ni fick mig att inte ge upp Linux.


Så här kommer min super nybörjarguide för att konfigurera ett lokalt nätverk, med minimalt hackande av filer och terminalkommandon. GUI style helt enkelt. för oss som hatar terminalen.


.
-------------------Guide---------------
I det här exemplet sätter jag upp Linux Mint 18.3 Xfce att agera ihop med mina Windows datorer som är allt från Win3.11 upp till Win7.(jag gör ingen guide för windows delen nu, då detta är ett Linux forum).
Först installerar jag Linux Mint 18.3 Xfce som dual boot med Win7 på en Acer aspire E1 laptop (svensk installationsguide för installation av Linux Mint finns på https://linuxmint-installation-guide.readthedocs.io/sv/latest/ ) (jag hittade länken via https://linuxmint.se/instruktioner/ )
Min dator fick användarnamnet Dator1 inför denna guiden
-Steg1. efter en nyinstallation av Linux Mint 18.3
Öppna Programhanterare via Meny(Lm symbolen)-->System .Klicka på: Programhanterare
skriv i sökrutan: Samba
I listan som kommer upp.. Installera följande
1. Välj "System-config-samba" klicka på installera (fråga kommer upp Ytterligare ändringar krävs.. Sedan ett val på Installera eller Uppgradera.. Här väljer jag Installera.. klicka på Fortsätt, sedan kommer en fråga om ditt lösenord för att verifiera och slutföra installationen)
Klicka på pil tillbaka högst upp till vänster när installationen är klar för att komma tillbaka i söklistan.
2. Välj "Nemo-share" klicka på installera (fråga kommer upp Ytterligare program behöver installeras.. Här väljer jag att klicka på Fortsätt, sedan en fråga om ditt lösen igen)
Notering: Om du har versionen Mate välj Caja-share i punkt2 ovanför då filhanteraren i den versionen heter Caja(för att hitta Caja-share måste du söka efter just Caja-share i Programhanteraren).. eller om du har versionen Cinnamon så heter den filhanteraren Nemo och välj då Nemo-share. Vid versionen som i mitt exempel Xfce så har den Thunar som filhanterare. och Thunar-share finns inte i dagsläget. så där kan man antingen välja Nemo-share eller Nautilus-share, då det bara är en smaksak i skillnad. Jag väljer Nemo-share i exemplet då det passar in både på Xfce och Cinnamon.
Nödvändiga installationer är klara, stäng ner Programhanteraren.
-Steg2 Konfigurera Samba
1. öppna programmet Samba via Meny-->System klicka på: Samba
Ange lösenord klicka sedan OK.... I Linux Mint 18.3 kommer inte programmet att starta upp i detta läget.. För att lösa detta krävs ett terminal kommando. detta är det enda under denna guiden.
2. öppna Terminalen. Du finner den via Menyn eller på panelen.
skriv följande:
- Kod: Markera allt
sudo touch /etc/libuser.conf
3. öppna Samba via Meny-->System klicka på: Samba
Ange lösenord klicka sedan OK
4. Klicka på inställningar, välj Serverinställningar.
Här på fliken Grundläggande anger du namnet du vill ha för Arbetsgruppen. Default är: workgroup. (Tänk på att du ska ha samma namn på arbetsgruppen i din Linuxdator som i Windows datorerna)
Du kan även ändra Beskrivning för nätverket. Obs. detta är ej nödvändigt för att datorerna ska hitta varandra i samma arbetsgrupp.
På fliken säkerhet här kan du ange att aktivera gästkonto. Detta gör att du ej behöver lösenord för att komma åt utdelade mappar som du aktiverar med gäståtkomst.(för personer utan användarkonto eller gamla retro operativsystem som inte har funktionen för användarlogin)
För att aktivera, välj här i rullisten gästkonto: nobody
Klicka på OK för att spara
5. Klicka på inställningar, välj Samba användare.
Här kan du lägga till olika användare som ska kunna logga in på dina utdelade mappar som kräver användarlösenord.
Lägg nu till dig själv, så du själv kan logga in på dina mappar från en annan dator. I rullisten letar du fram ditt användarnamn du valde vid installationen.. i mitt fall döpte jag datorn/användaren till: dator1
Skriv in ett Windows-användarnamn. Jag väljer här dator1 som mitt användarnamn för enkelhetens skull
Skriv in ett sambalösenord. Jag väljer även här att göra det enkelt för mig och tar mitt loginlösen jag valde till Linux så jag inte behöver minnas två olika lösenord
Bekräfta sambalösenord
Klicka OK för att spara.
klicka Ok för att stänga Sambaanvändare
Nu kan du stänga ner Konfiguration av samba.
För att slippa massor Terminalkommandon så väljer jag här att starta om datorn
..... datorn startar om....
-Steg 3. Nu är det dax att dela ut mappar.
Starta nu filhanteraren: Nemo-share. Den har hamnat under Meny-->Tillbehör och har fått namnet: Filer
Notering:(Om du har versionen Mate eller Cinnamon så är det din vanliga filhanterare du använder)
I Home mappen finns det en mapp som heter: Publikt .Den väljer jag att dela ut med gäst behörighet.
Detta är bra om exempelvis en kompis är hemma hos dig med sin dator och ni vill dela filer mellan varandra utan att behöva lägga till tillfälliga användarkonton.. Detta alternativet är även nödvändigt om man har datorer med retro operativsystem som inte har Userlogin funktionen. Då kan de datorerna även komma åt dina utvalda mappar som du satt Guest access på.
1. Högerklicka på mappen välj: Utdelningsalternativ. En Mapputdelnings ruta kommer upp med alternativet, Share this folder. Klicka på den så den ändrar till: PÅ
Share name: Publikt låter jag stå kvar så det blir tydligt att denna mappen är publik för alla även utan användarlösen.
Comment: Här väljer jag att inte skriva något
Klicka i : Allow others to create and delate files in this folder (detta gör att andra kan skapa egna filer i mappen eller redigera eller ta bort filer. Detta kan vara bra om man vill att någon ska kunna skicka en fil via nätverket till din publika mapp)
Klicka i : Guest access(for people without a user account)
Klicka nu på Skapa utdelning...
Du kommer nu få upp en meddelanderuta med informationen: Nemo behöver lägga till några rättigheter till din mapp "Publikt" för att kunna dela ut den
Mappen "publikt" behöver följande extra rättigheter för att utdelningen ska fungera:
-skrivrättigheter för andra
Vill du att Nemo automatiskt ska lägga till dessa rättigheter till mappen?
Klicka på: Lägg till rättigheterna automatiskt
Nu är utdelningen av mappen klar.
Gör om detta steget på de mappar du vill dela ut.
På de mappar som du vill att det ska krävs användare och lösenord för att logga in på, så väljer du bara att INTE klicka i: Guest access.
På de mappar du inte vill att det ska gå att skriva till/ändra i dina filer/tabort dina filer så väljer du bara att INTE klicka i: Allow others to create and delate files in this folder
Du har nu ett fungerande nätverk med utdelade mappar som windows kan komma åt.

Notering:1 Om mappar ska delas ut på andra partitioner som inte monteras av systemet automatiskt vid uppstart, så behöver du ändra flaggorna för de partitionerna.
Se avsnittet -Miniguide aktivera automatisk montering längre ner i denna Guiden.
.
-----------------Mjukvaru brandväggen-----------------
När man har ett lokalt nätverk, och använder en brandvägg i Linux, så måste man själv lägga till en regel i brandväggen för att nätverket ska fungera när brandväggen är på. Vi som är bortskämda med Windows har aldrig behövt tänka på detta, då konfigurering av nätverket automatisk lägger till regler i Windowsbrandväggen.
Så nu ska vi lägga till en regel..
Öppna Brandväggen
Meny-->Inställningar. Klicka på: Brandväggs-konfiguration
Du kommer få upp en ruta där du ska verifiera med ditt lösenord.. skriv in det och klicka på OK
När programmet öppnas så kan du se om brandväggen är på eller av.
Notering: Om du sitter bakom en lite bättre hårdvarubrandvägg så behövs inte mjukvarubrandväggen egentligen och då behöver du inte gå igenom detta utan lämna den av.
Men sitter man bakom en sämre router eller ännu värre bakom en internetleverantörs egna hårdvara som exempelvis Comhem. så finns det bakdörrar in via programvaran i de modemen/routrarna för att leverantören enkelt ska kunna hjälpa dig som kund med felsökningsdiagnostik. Detta ser jag som en risk.. alla dörrar kan öppnas med de rätta verktygen och där med rekommenderar jag att ha mjukvarubrandväggarna PÅ
Välj Hemma eller Kontor som profil
Nu ska vi skapa en regel för att Samba ska kunna kommunicera genom brandväggen.
Klicka på: Regler
Längst ner ser du ett + ett - och ett kugghjul
Klicka på: +
På fliken Förkonfigurerad väljer du:
Riktning: Båda
Kategori: Nätverk
Underkategori: Filöverföring
Program: Samba (kan även stå SMB)
Klicka på Lägg till
-----> OBS. <------
Då det finns en Bugg i brandväggen så kan det vara så att nätverket inte fungerar när brandväggen är PÅ Så välj då att stänga av brandväggen igen för att få nätverket att kommunicera i båda riktningarna.
Det jag råkade ut för var att mina Windows-datorer kunde se Linux-datorn och de kunde komma åt Linux-datorns utdelade mappar. MEN Linuxdatorn kunde inte se ut på Windows-nätverket eller komma åt Windows-utdelade resurser även vid direktadressering (via IP eller via namn)
När jag löst problemet utan fil-hack eller terminalkod så presenterar jag lösningen GUI-style
.
--------------- Avsnittet NTFS ------------------
Då jag har dualboot och med det NTFS partitioner på min dator, så har jag en Data-partition för personliga filer som jag vill ha tillgång till oavsett om jag är inloggad i Linux eller i Windows.. ((Men det kan ju lika gärna vara att man har en Linux dator som man ansluter en NTFS-disk till som man vill dela ut mappar på.))
Jag ville även här enkelt kunna dela ut ettpar mappar på den gemensamma Data-partitionen, så de fanns i nätverket oavsett om jag var inloggad i Linux eller Windows, utan behöva en hel vetenskap med terminalkommandon och olika hack i filer till höger och vänster som vissa googlingar förespråkar. Så jag kom upp med denna superenkla lösningen även att google sökningar säger att det är krångligt och vissa säger att det även är omöjligt.. ännu omöjligare att de ska få gäst access utan lösenordskrav.
Via tester kom jag fram till att utdelning av mappar på andra partitioner krävde att partitionerna måste monteras automatiskt av systemet vid uppstart. Så här måste jag först ändra flaggorna för partitionerna/volymerna i fråga.
.
-Miniguide aktivera automatisk montering...
OBS: Viktigt Var Försiktig, detta är hantering av din datorns hårddiskar. Om man ändrar på fel inställningar så kan partitioner försvinna eller att datorn inte startar..
OM olyckan är framme.. så finns det recovery program som kan återställa förlorade partitioner och man kan använda Geparted. Men det hör hemma i en annan Guide på forumet i en annan tråd.
Öppna diskhanteraren.
Meny-->Inställningar Klicka på: Diskar
På vänster sida står din dators hårddiskar listade under varandra..
Klicka på den hårddisken i vänsterlistan som är aktuell i fråga
Då kommer det fram på höger sida vad det är för modell, storlek, partitionering, serienummer och bedömning.
Under det står det: Volymer
Markera den aktuella volymen i fråga som du vill ändra monteringsinställningarna på.
När du har gjort det så ser du två små kugghjul. (ett svart o ett mindre grått)
Klicka på de kugghjulen och du får fram en meny.. Välj: Redigera Monteringsinställningar
Klicka på switchen Flaggor för automatiskt montering, så den hamnar på av.
Nu ser du att monteringsflaggor Montera vid uppstart samt Visa i användargränssnittet är ikryssade.
Nu behöver du inte göra mer än att klicka på: OK
Du kommer få verifiera med ditt lösenord.
När du har gjort denna processen på de partitioner du vill ska auto-starta så kan du stänga ner programmet via X et uppe i hörnet.
Bra att veta Detta är dock olämpligt att göra på en (temporär) USB-ansluten disk, då startsekvensen kommer att halta om inte disken är ansluten.
.
-För att göra det möjligt att kunna dela ut mappar på en NTFS partitionerad hårddisk...
1. Öppna Filhanteraren.
Klicka på Filsystem under Enheter.
Öppna mappen: etc
Leta upp mappen: Samba
Högerklicka på mappen Samba och välj: Öppna som Administratör
Du ombeds verifiera med att skriva in ditt lösenord.
(Lite information: anledningen till varför att öppna Samba mappen som just administratör, är att filen smb.conf kräver förhöjda rättigheter för att skriva/ändra i och det går inte enkelt att bara högerklicka på filen och öppna den med förhöjda rättigheter. så för enkelhetens skull så väljer jag här att öppna hela mappen med förhöjda rättigheter.. så när jag dubbelklickar på filen så öppnas den automatiskt med förhöjda rättigheter.)
2. Säkerhetskopiera filen: smb.conf till din dokumentmapp som exempel.
När du kopierat den, så du har en dubblett av den, så nu Öppna filen: smb.conf som ligger i mappen Samba
(OBS: Var väldigt försiktig här, felskrivningar/borttagning av information kan få hela nätverket att sluta fungera)
Scrolla ner lite i filen tills du hittar:
#======================= Global Settings ==========
På raden under [global] skriver du enbart in: usershare owner only = false
Det ska då se ut följande när du är klar....
- Kod: Markera allt
#======================= Global Settings =======================
[global]
usershare owner only = false
## Browsing/Identification ###
Klicka sedan på: Arkiv och sedan: Spara
Klicka sedan på Arkiv och sedan Avsluta
Nu kan du stänga dina två öppna filhanterare.
För att slippa massor Terminalkommandon så väljer jag här att starta om datorn.
..... datorn startar om....
Nu kan du dela ut mappar på NTFS partitioner på samma sätt som i -Steg3. i denna guiden.
Bra att veta:
Kommandot "usershare owner only = false" ger rättigheter att dela ut mappar som du inte äger rättigheterna till.
Jag ser dock inte det som ett problem i denna guiden, på grund utav om man har så många datorer att man riggar ett lokalt nätverk hemma och delar filer emellan.. så är man oftast en användare per dator.
Är man flera användare på en dator, så betyder det i grunden att jag kan dela ut mappar som tillhör en annan användare.. Detta sänker säkerheten. Men å andra sidan, om det är fler användare på datorn, så finns det likvärdig lokal åtkomst om inte filerna är krypterade för varje användare. Om varje användares hem mappar är krypterade, så är de även krypterade om de delats ut via nätverket.
Men om man är så elak mot varandra, så ska man inte dela dator..

Så argumentet kvarstår att detta kommandot är en effektiv och enkel användbar lösning för att dela mappar på NTFS partitioner.
.
.
Jag hoppas denna nybörjarguiden för lokalt hemmanätverk är användbar.
Om screen shots önskas, så kanske jag kan lösa det när jag får lite tid över.
Om ni har förslag/synpunkter på något, så lämna gärna en kommentar så kanske guiden kan bli ännu bättre/enklare.
//Marie