Avsikten är att kunna modifiera filer på ett USB-minne som innehåller en avbild av Linux Mint, alltså den fil man hämtar för att kunna installera Linux Mint. Det som är avgörande är att det är frågan om det som kallas ISOHYBRID.
Metoderna som presenteras torde vara tillämpliga även för andra sådana filer.
Alla program, med undantag för ett (1) än så länge, såväl i Linux- som Windowsmiljö, skriver en sådan avbild till USB-minnet exakt som den ursprungligen såg ut.
Man kan tänka sig att filen är en exakt avbild av en DVD. En DVD är ju "per automatik" skrivskyddad och om man skapar en exakt avbild av den och sedan lägger in den avbilden på motsvarande sätt till ett USB-minne så blir även USB-minnet skrivskyddat. Ja, eller egentligen är det ju filsystemet som blir skrivskyddat. Detta i sig innebär inget hinder för att använda USB-minnet, eller för den delen en DVD, så som tänkt - att starta upp datorn med det/den och sedan installera Linux Mint. Eller vad man nu har hämtat.
I ren Linuxmiljö har vi inte (ännu?) hittat en metod för att modifiera filer som finns på USB-minnet utan vi får modifiera den hämtade ISO-filen innan den läggs över till minnet.
En metod beskrivs här https://linuxmint.se/forum/viewtopic.php?f=15&t=1143&start=15#p7408
(det ska vara inlägg med denna info: av Jan-Olof » mån jul 13, 2020 5:45 pm)
Där beskrivs hur allt sköts från terminalen, ISO-filen monteras och kopieras och ändras (det får här ses som ett exempel på ändring, man kan ju vilja ändra annat, lägga till dokument osv) och det avgörande är kommandot på näst sista raden isohybrid isofilen.iso
Därefter kan man använda program som ex. balenaEtcher för att "flasha" USB-minnet.
En annan metod går ut på att man installerar programmet PowerISO som är ett välkänt program bland Windowsanvändare men som även finns för Linux.
I programmet kan man öppna en kopia av ISO-filen och göra ändringarna och därefter spara/skriva över filen.
Efter det måste man använda terminalen och köra kommandot isohybrid isofilen.iso
Därefter kan man använda program som ex. balenaEtcher för att "flasha" USB-minnet.
En tredje metod är att använda sig av Wine och installera Windowsprogrammet WinISO men det måste vara gratisversionen http://www.winiso.com/products/winiso-free.html.
Den nyare betalversionen, med giltig licens, tycks inte kunna hantera detta.
Här behöver man inte komplettera med kommandot isohybrid men det är viktigt att man inte "Sparar som..." utan sparar/skriver över den fil man öppnat och därför bör man se till att göra detta på en kopia.
**
I Windowsmiljö så fungerar givetvis samma sak med WinISO, som ovan i Wine, för att modifiera ISO-filen.
Även betalversionen av MagicISO fungerar på samma sätt. Gratisversionen har en begränsning i filstorleken.
Inga andra kända program fungerar.
Programmet Rufus utgör undantaget som står i inledningen av inlägget. (cred. Marie SWE)
Rufus känner av att det är frågan om en sådan isohybrid och ger användaren två val för att överföra filen till USB-minnet.
Det ena är "DD" och är den metod som alla andra program använder, den andra är "ISO" och den metoden medger att man i efterhand modifierar filerna på USB-minnet.
Rufus fungerar endast i ren Windowsmiljö (även virtuellt).
Det fungerar alltså inte att köra Rufus via Wine; programmet startar men USB-enheter finns inte att välja in.
Inlägget kompletteras/redigeras om ny fakta i fallet inkommer
