När man behöver installera program så kan man som nybörjare/van Windowsanvändare bli lätt förvirrad över att det finns så många olika alternativ för det.
Jag tänkte försöka reda ut detta och jag tar nog friheten att modifiera texten fritt allt eftersom.
Enklast och förmodligen säkrast är att använda Programhanteraren.
Den fungerar som Google Play för Android, App Store för iOS/Mac Os och Microsoft store för Windows.
De program som listas där ska (läs bör) fungera men det blir kanske inte den allra senaste/nyaste versionen. Man behöver inte heller fundera på detta med 32- eller 64-bitar.
Programhanteraren ska inte förväxlas med Pakethanteraren.
Man kan installera program via pakethanteraren men då bör man ha lite mer koll på vad man egentligen väljer.
Besöker man en nerladdningssida och alternativ finns för Linux så kan det finnas flera alternativ. Först detta med 32- eller 64-bitar och det behöver man ha koll på vad man har för OS installerat.
32-bitars program fungerar oftast i 64-bitars OS men inte tvärtom.
Med kommandot uname -m i terminalen kan man se vilket OS man har.
När man har koll på det kan det återstå att veta vilken av alternativen DEB, RPM, YUM m.fl. som man ska välja.
Mint baseras på Ubuntu som baseras på Debian och då är det lätt att komma ihåg att man ska välja DEB (som i DEBian).
Det kan på en sådan nerladdningssida finnas information om hur man installerar via terminalkommando.
Är det frågan om en enda fil som ex. programnamn_v1.0.deb så kan man i filhanteraren dubbelklicka på den filen. Då kommer en "programinstallerare" att starta och visa om alla beroenden är uppfyllda eller ej. (Typ som om det i Windowsmiljö inte skulle gå att installera för att .net inte är installerad). Är alla beroenden uppfyllda klickar man på Installera.
Ofta förekommer installationsfiler, eller drivrutinsfiler, som arkivfiler. Alltså komprimerade filer, ofta med namn som driver3.20-1.tar.gz
I Windowsmiljö skulle dessa ha kallats för zip-fil, ha hetat ex. driver3.20-1.zip, driver3.20-1.7z eller driver3.20-1.rar osv.
Här är det också vanligt med lite krångliga instruktioner hur man med terminalkommando stegar till rätt katalog, hur man packar upp och hur man sedan installerar.
De första stegen gör man enklare med filhanteraren, så som man skulle ha gjort i Windowsmiljö.
Om man i filhanteraren dubbelklickar på en sådan driver3.20-1.tar.gz så kommer en Arkivhanterare att starta (typ WinZip, 7-Zip, WinRar) och man får där möjligheten att Extrahera innehållet, oftast bestående av en enda mapp där allt annat ligger. Hur man sedan går vidare kan variera, oftast finns det med en textfil som beskriver förfarandet.
Som ett exempel så kan det finnas en fil som heter install.sh och det låter ju "lovande". Det fungerar dock inte att dubbelklicka på en sådan, så som man i Windowsmiljö hade kunnat göra med en install.bat.
Här får man starta terminalen och i stället för att bara starta terminalen och sedan med kommandon ta sig till rätt katalog där denna install.sh ligger/har packats upp tycker jag att det är enklare om man med filhanteraren högerklickar, i samma fönster där man ser aktuell fil, och väljer Öppna i terminal. Då startas terminalen i samma katalog som filen man avser att "köra".
Nu räcker det inte att bara skriva install.sh utan man behöver skriva ./install.sh och oftast som administratör dvs. sudo ./install.sh
Installationsfiler kan också komma som en eller flera .bundle. Ett ex. är VMware Workstation Player. Hur man installerar .bundle finns beskrivet i en annan tråd.
Man kan också få först en arkivfil och när man packat upp den kan den innehålla ett helt gäng med .deb (ex. LibreOffice)
Där kan man läsa i en medföljande textfil hur man gör. Det kan ex. vara sudo dpkg -i *.deb - typ "installera alla deb"
Ibland kan en sådan arkivfil innehålla väldigt många "lösa" filer. Tror Firefox gör så.
Dessa filer kan man packa upp till valfri mapp och starta programmet "därifrån".
Detta kan bli lite rörigt för ex. Firefox om man redan har Firefox installerad. Startar man Firefox från menyn är det den "gamla" Firefox som startas. Ska man starta den "nya" Firefox måste man bläddra i mappen eller skapa en sk. Programstartare för den.
Eller se till att man packar upp filerna och skriver över de gamla filerna tillhörande Firefox men då måste man dels veta var dessa filer ligger och man kan behöva göra det som Administratör.
För mig obegripligt varför man har detta förfarande.