Problem med flervalsstart och två hårddiskar.

Problem med flervalsstart och två hårddiskar.

Inläggav Henrik Jansson » tor dec 26, 2019 5:16 pm

På en dator med en vanlig hårddisk fanns Linux Mint 17 och windows 7 och båda gick att starta med flervalsstart.
Nu skulle jag sätta i en hårddisk till, en SSD, och installera Linux Mint 19 på den. Jag ska ha Windows 7 kvar och tills vidare även Linux Mint 17 på den andra hårddisken.
Efter installationen såg allt ut som det skulle. Linux Mint 19 och 17 och Windows 7 fanns med i flervalsstarten. 19 som ligger på SSD:n gick bra och snabbt att starta.
Men när jag från flervalsstarten försökte att starta 17 eller Windows 7 så gick det inte. Det är som att hårddisken inte finns. Men den syns i Gparted och jag kan flytta filer från den gamla till den nya i Linux Mint 19. Och installationsprogrammet hittade ju de gamla systemen.
Vad beror detta på?
Om jag väljer att boota den andra hårddisken så kommer jag till den gamla flervalsstarten på den gamla hårddisken, och då funkar det att starta de gamla systemen, så de finns kvar och fungerar.
Här är bilder på hur den nya flervalsstarten ser ut och vad som händer om jag väljer Windows 7 eller Linux Mint 17.
Bilagor
IMG_20191225_195516.jpg
IMG_20191225_195516.jpg (127.74 KiB) Visad 1063 gånger
IMG_20191225_195424.jpg
IMG_20191225_195424.jpg (141.44 KiB) Visad 1063 gånger
IMG_20191225_195506.jpg
IMG_20191225_195506.jpg (169.79 KiB) Visad 1063 gånger
Henrik Jansson
Munk
 
Inlägg: 46
Blev medlem: sön aug 24, 2014 11:03 am

Re: Problem med flervalsstart och två hårddiskar.

Inläggav Jan-Olof » tor dec 26, 2019 9:04 pm

Om du startar Mint 17.1 och där gör:
Kod: Markera allt
blkid

och
Kod: Markera allt
lsblk

Hittas Mint 19.2 på den nya SSDn då?
Jan-Olof
Finansiär och Beskyddare
 
Inlägg: 1390
Blev medlem: tis dec 08, 2009 2:07 pm

Re: Problem med flervalsstart och två hårddiskar.

Inläggav Henrik Jansson » fre dec 27, 2019 12:10 am

Alla system hittades både i 17 och i 19, men alla startade inte.
Men nu funkar det igen men jag vet inte riktigt vad jag gjorde..
Jag va inne i bootmenyn eller nåt sånt i datorn, där man även kunde ändra något med "Raid".
Jag va tvungen att ändra där för att kunna välja vilken hårddisk den skulle boota. Jag har ändrat där flera gånger, och även satt i och provat med en annan hårddisk, och tagit ur den igen, och nu är jag tillbaka med dom inställningarna det va förut när det inte fungerade, men nu fungerar det plötsligt. Jag har ingen aning om varför.
Bilagor
IMG_20191225_191352.jpg
IMG_20191225_191352.jpg (147.02 KiB) Visad 1045 gånger
Henrik Jansson
Munk
 
Inlägg: 46
Blev medlem: sön aug 24, 2014 11:03 am


Återgå till Installera Linux Mint

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster

cron