Ljudet fungerade felfritt men har nu slutat fungera

Ljudet fungerade felfritt men har nu slutat fungera

Inläggav _HG_ » tis jul 16, 2013 8:00 pm

Ljudet fungerade felfritt men har nu slutat fungera.

Jag använder Linux Mint 13 64-bit.

Jag har använt Mint 8 32-bit i flera år, tills för ungefär en månad sedan, när jag bytade till Mint 13 64-bit.
Det har fungerat perfekt, tills nu, när ljudet har slutat fungera.
När jag loggar in, får jag systemets start-ljud, men sedan är det tyst.
Eftersom jag inte alltid har ljudet på, vet jag inte exakt när, eller hur, det slutade fungera.
Gissningsvis försvann det efter en programinstallation men jag vet inte vilken.

Skärmdumpar på ljudinställningen:
Bild

Ingen hårdvara finns att välja:
Bild

Ingen ingång finns att välja:
Bild

Atrapp-utgång (dummy):
Bild

Hur får jag tillbaka ljudet ???
_HG_
Lärjunge
 
Inlägg: 7
Blev medlem: tis jul 09, 2013 9:08 pm
Ort: Skåne

Re: Ljudet fungerade felfritt men har nu slutat fungera

Inläggav Jan-Olof » lör jul 20, 2013 8:01 pm

Hej och välkommen!

Såg just att någon hade lyckats lösa ett liknande problem med kommandot
sudo alsa force-reload

Jag antar att du har kollat så att modulen för ditt ljudkort finns på plats (lsmod)
Jan-Olof
Finansiär och Beskyddare
 
Inlägg: 1287
Blev medlem: tis dec 08, 2009 2:07 pm

Re: Ljudet fungerade felfritt men har nu slutat fungera

Inläggav _HG_ » lör jul 20, 2013 8:09 pm

TACK !!!

"sudo alsa force-reload" hjälpte.
Märkligt, ändå, att problemet uppstod och att det skulle vara så svårt att hitta en enkel lösning.

Åter igen, TACK !!!
_HG_
Lärjunge
 
Inlägg: 7
Blev medlem: tis jul 09, 2013 9:08 pm
Ort: Skåne

Re: Ljudet fungerade felfritt men har nu slutat fungera

Inläggav _HG_ » sön jul 21, 2013 8:35 am

Säg den glädje som varar ...
Jag hade hoppats att det var en 1-gångsåtgärd men jag måste köra kommandot "sudo alsa force-reload" efter varje uppstart.
Finns det någon permanent lösning ?
_HG_
Lärjunge
 
Inlägg: 7
Blev medlem: tis jul 09, 2013 9:08 pm
Ort: Skåne

Re: Ljudet fungerade felfritt men har nu slutat fungera

Inläggav Mikael » sön jul 21, 2013 10:07 am

En lösning runt kan vara att lägga in detta kommando i uppstarten.
Se "Uppstartsprogram"

Jag har fått lägga till ett kommando för ljud där.

Vet dock inte hur "sudo" hanteras där, om man kan lägga till lösenordet i kommandoraden för att slippa ange detta vid varje uppstart.

Men det borde väl gå att skriva in detta, en gång för alla, i någon fil?
---
Linux Mint 20 Ulyana, Cinnamon @Mintbox Mini2 Pro      "from freedom came elegance"
Mikael
Finansiär och Beskyddare
 
Inlägg: 1949
Blev medlem: lör jan 07, 2012 3:29 pm
Ort: Söråker

Re: Ljudet fungerade felfritt men har nu slutat fungera

Inläggav _HG_ » sön jul 21, 2013 10:23 am

Jag har provat att lägga kommandot där, utan "sudo".
Jag får inget felmeddelande men ljudet funkar ändå inte, utan kommandot måste köras i ett terminalfönster efter uppstart.
Jag skall prova och se vad som händer om jag lägger till "sudo".
_HG_
Lärjunge
 
Inlägg: 7
Blev medlem: tis jul 09, 2013 9:08 pm
Ort: Skåne

Re: Ljudet fungerade felfritt men har nu slutat fungera

Inläggav _HG_ » sön jul 21, 2013 10:31 am

Nej, det hjälpte inte att lägga till sudo.
Ljudet är ändå borta, så jag måste köra sudo alsa force-reload i ett terminalfönster.
_HG_
Lärjunge
 
Inlägg: 7
Blev medlem: tis jul 09, 2013 9:08 pm
Ort: Skåne

Re: Ljudet fungerade felfritt men har nu slutat fungera

Inläggav Mikael » sön jul 21, 2013 1:58 pm

Man kan ju lägga in detta i ett skript och sedan skapa en programstartare för det skriptet.
Så har jag gjort för att ex. montera nätverksresurser.
Men man måste lik förb.. ange "Kör i terminal" och sedan där på uppmaning ange lösen.

Jag tycker man borde kunna lägga in lösen i skriptet, så som man kan göra i Windowsmiljön.
Hoppas någon kan svara på detta. Behöver själv kunna starta Caja (eller Krusader) som sudo utan att varje gång ange lösen...
---
Linux Mint 20 Ulyana, Cinnamon @Mintbox Mini2 Pro      "from freedom came elegance"
Mikael
Finansiär och Beskyddare
 
Inlägg: 1949
Blev medlem: lör jan 07, 2012 3:29 pm
Ort: Söråker

Re: Ljudet fungerade felfritt men har nu slutat fungera

Inläggav Jan-Olof » mån jul 22, 2013 9:02 am

_HG_ skrev:...Finns det någon permanent lösning ?

Vad händer om du installerar om alsa? Såvitt jag kan se så är det alsa-base och alsa-utils som finns installerade som standard.
Jan-Olof
Finansiär och Beskyddare
 
Inlägg: 1287
Blev medlem: tis dec 08, 2009 2:07 pm

Re: Ljudet fungerade felfritt men har nu slutat fungera

Inläggav _HG_ » mån jul 22, 2013 9:44 am

Jan-Olof skrev:Vad händer om du installerar om alsa? Såvitt jag kan se så är det alsa-base och alsa-utils som finns installerade som standard.

Det provade jag först.
Det blev ingen skillnad, utan problemet kvarstod.
_HG_
Lärjunge
 
Inlägg: 7
Blev medlem: tis jul 09, 2013 9:08 pm
Ort: Skåne

Re: Ljudet fungerade felfritt men har nu slutat fungera

Inläggav Raggos » mån jul 22, 2013 10:18 am

Vad händer om komandot skrivs i filen etc/modules :?:
Raggos
Samuraj
 
Inlägg: 94
Blev medlem: lör jun 11, 2011 8:18 am

Re: Ljudet fungerade felfritt men har nu slutat fungera

Inläggav _HG_ » ons jul 24, 2013 11:48 am

Raggos skrev:Vad händer om komandot skrivs i filen etc/modules :?:


Nej, det hjälpte inte. Det blev ingen skillnad.
_HG_
Lärjunge
 
Inlägg: 7
Blev medlem: tis jul 09, 2013 9:08 pm
Ort: Skåne


Återgå till Övriga supportfrågor

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster