Sida 3 av 4

Re: Mint 17.1 "Rebecca"

InläggPostat: lör jan 03, 2015 8:59 pm
av Jan-Olof
Går det att ändra swap storleken i efterhand?

Ja, det går att ändra storleken på växlingspartitionen i efterhand med hjälp av programmet gparted.
Kommer inte ihåg exakt hur mkt det är i datorn och hittar inte hur jag får fram det, nånstans runt 750-760 mb.

I Xfce öppnar du ett terminalfönster och skriver
free -h
Under rubriken Total ser du hur mycket arbetsminne som finns i datorn. Hur mycket minne som används för tillfället och hur stor belastningen på processorn är ser du i Aktivitetshanteraren (i Systemmenyn).
Har försökt med mer minne men datorn hittar inte dom.

Kanske fel typ av minne. Vad är det för dator du har?

Re: Mint 17.1 "Rebecca"

InläggPostat: lör jan 03, 2015 10:17 pm
av Attimannen
Där var 1,0 gb i ram och133 mb ledigt men 0 i swap?
Datorn är ett hemmabygge med Abit kv8 pro som vill ha ddr400 minnen, processorn är en Amd Atlon 64 3000+.
Hdn är på 120 gigabyte.

Re: Mint 17.1 "Rebecca"

InläggPostat: lör jan 03, 2015 10:40 pm
av Jan-Olof
Vad ger kommandot
swapon -s
för resultat?

Re: Mint 17.1 "Rebecca"

InläggPostat: lör jan 03, 2015 11:16 pm
av Attimannen
Fortfarande ingen swap.
Kör gparted men är osäker på hur jag ändrar swapen,den står inte med som swap utan ingår i /dev/sda5 som är på111,55 gb

Re: Mint 17.1 "Rebecca"

InläggPostat: lör jan 03, 2015 11:49 pm
av Jan-Olof
Har du flera operativsystem i datorn? Om inte, så borde det förenkla om du installerar med 3 primära partitioner istället (/, home och swap). Se exemplet i installationsanvisningen på sidan http://linuxmint.se/instruktioner

Re: Mint 17.1 "Rebecca"

InläggPostat: sön jan 04, 2015 11:41 am
av Attimannen
Bara 1 OP.
När jag försöker följa instruktionerna så ser det inte ut som på bilden, jag har enheter som heter mapper (/dev/mapper/mint--vg-root) och (/dev/mapper/mint--vg-swap_1) vad ska dessa ha för monteringspunkt och filsystem?
Vilken storlek ska dom ha? Om det går att ändra, har inte lyckats med swap_1.

Re: Mint 17.1 "Rebecca"

InläggPostat: sön jan 04, 2015 2:46 pm
av Attimannen
Provade göra om installationen(nr4) och nu funkar swap men kan inte ändra storlek, Gparted hittar inte den.

Re: Mint 17.1 "Rebecca"

InläggPostat: sön jan 04, 2015 3:07 pm
av Jan-Olof
Men använde du inte gparted för att skapa partitionerna? Börja med att partitionera hårddisken så att du får 3 partitioner att installera på, t.ex. 20 GB som sda1, 4 GB som sda2 och resten som sda3.

Kör sedan installationsprogrammet. Markera sda1 som /, sda2 som swap och sda3 som home. Storlekarna är ju då redan klara och behöver inte ändras.

Re: Mint 17.1 "Rebecca"

InläggPostat: sön jan 04, 2015 3:39 pm
av stickanbj
Enklast är att använda Gparted från live-cdn. Då är inte partitionerna på hårddisken monterade. Det går inte att ändra en partition som är monterad. du kan ändra partitionerna även efter artt du har installerat operativsystemet. Min erfarenhet är att lägga swap-partitionen sist. Som root-partition (/) behövs bara 12-15GB. Swap-storleken kan vara 1-4GB (minst lika stor som interminnet). Det går att formattera partitionerna i Gparted. Har man glömt t. ex swap så kan man fixa det också i efterhand.

Re: Mint 17.1 "Rebecca"

InläggPostat: sön jan 04, 2015 10:03 pm
av Mikael
Allra enklast är väl att låta installationsprogrammet sköta detta? Att låta det använda hela disken...

Re: Mint 17.1 "Rebecca"

InläggPostat: sön jan 04, 2015 10:47 pm
av stickanbj
Gör man på det sättet får man ingen home-partition. Men i o. f. s. har du rätt.

Re: Mint 17.1 "Rebecca"

InläggPostat: tis jan 06, 2015 11:03 am
av Attimannen
Mikael skrev:Allra enklast är väl att låta installationsprogrammet sköta detta? Att låta det använda hela disken...

När jag gjorde detta så kunde jag inte ändra storleken på swapfilen i efterhand,vilket var ett av mina problem.
Men nu verkar det lösa sig, dock utan Gparted.
Det visade sig vara betydligt lättare med installationsskivans eget program, men jag gjorde enl Jan-Olof och stickanbj's instruktioner.
Tack för alla goda råd åt en hyfsat grön Linux användare.

Re: Mint 17.1 "Rebecca"

InläggPostat: sön jan 11, 2015 6:21 pm
av Seaotter
Ni som har uppgraderat till Rebecca, var det stor skillnad från Qiana? De säger ju på officiellt håll att har man inga problem med 17.0 så skall man inte bry sig. Nu är jag väl lite distro-nörd och vill ha det senaste, men.........

Vid uppgradering, ändras inga inställningar och försvinner inga installerade program? Så totalt sett är det lönt att uppgradera? Vill inte att saker och ting skall strula bara för att jag vill ha det senaste.

God fortsättning på det nya året förresten. Jag har ju inte varit här sen i fjor :D

Christian

Re: Mint 17.1 "Rebecca"

InläggPostat: sön jan 11, 2015 7:19 pm
av Mikael
Jag har inte märkt någon skillnad, varken till det bättre eller det sämre.
Inget strul blev det för min del.

Re: Mint 17.1 "Rebecca"

InläggPostat: sön jan 11, 2015 7:33 pm
av stickanbj
Det enda som jag märkt är att maskiner med måttliga prestanda blev lite snabbare och att kärnan kan uppdateras (använder f.n. 3.13.0-37). Däremot fick jag ingen ordning på Compiz i Mate.