Mobilt bredband och Mint

Asus 4G-N12
Sedan något år tillbaka sker en stor förändring av sättet att koppla upp våra datorer mot Internet. På många platser ”klipps” de gamla telefonledningarna för att så småningom, kanske, ersättas med fiber. Om en utbyggnad av fibernätet görs på orten så är det naturligtvis positivt – även om det i många fall kan medföra en kostnad på upp till 25.000 kronor för den enskilde. Om en utbyggnad inte sker blir man däremot hänvisad till mobila lösningar i den mån det finns täckning.

Hur fungerar då detta ihop med Linux Mint? Jag har under en tid provat en lösning som består av en trådlös router (Asus 4g-n12) och mobilt bredband från Hallon.se. Med 6 anslutna datorer plus ett antal installationer i USB-minnen, som också används och behöver uppdateringar, fick det bli ett abonnemang med 20 GB data per månad. Det räcker eftersom vi inte ser filmer och TV-program i datorerna särskilt ofta.

Routern är av typ där man inte behöver någon USB-dongel – man sätter istället SIM-kortet, som hör till abonnemanget, direkt i routern.

Under de månader jag provat detta har allt fungerat bra. Hastigheten blir naturligtvis inte helt i klass med fiber men den är fullt tillräcklig och månadskostnaden har faktiskt blivit betydligt lägre än tidigare.

2 reaktioner på ”Mobilt bredband och Mint”

 1. Hej! Jag kör cinnamon 18.3 krypterad ssd . Datorn är en MSI GT72VR bärbar med Grafikkort är Nvidia GTX1060, Jag har laddat ner drivrutin för Nvidia.När datorn startar finns ett fält, där skall skrivas in lösenord för kryptering men det går ej att skriva där så jag måste stänga av med power-off knappen och starta om.
  Därefter kommer jag in så jag kan starta upp 18.3 och kommer in på en konsoll-liknande sida där jag kan skriva in lösenordet för kryptering. Datorn går igång och jag kan sedan logga in som vanligt.
  Om jag istället laddar ner drivrutin för nouveau så fungerar inloggning för kryptering och jag kan skriva i det öppna fönstret, men när jag sedan kommer ut på skrivbordet blir det en notis om att CPU jobbar för hårt ? Datorn blir varmare och därför kör jag ändå Drivers för Nvidia. Finn det någon Lösning ?

 2. Hej namne!

  Så du har krypterat hela SSD:n? I den nya installationsguiden står följande om kryptering:

  ”Kryptera din nya Linux Mint-installation för extra säkerhet” innebär att hela hårddisken krypteras. Om du inte har bytt till svensk teckenuppsättning innan du började installera så är den fortfarande satt till en_US. Om du utnyttjar den här möjligheten så ha detta i åtanke när du skriver in ett lösenord. Tänk också på att krypteringen kan orsaka problem i kombination med vissa drivrutiner från NVIDIA. Om du är nybörjare i fråga om Linux så är det bättre att du krypterar din personliga mapp. Detta val görs senare under installationen.

  För att skydda dina personliga data från obehöriga (om datorn t.ex. skulle bli stulen) bör du kryssa i rutan ”Kryptera min hemmapp”.

  Jag rekommenderar därför att du bara krypterar din personliga mapp. Tror inte att det har någon betydelse ur säkerhetssynpunkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *